Aktuality

Výnosy z pronájmů v Praze a Mostě

26. 02. 2023

V rezidenčním sektoru má Praha nejvyšší ceny nemovitostí v regionu.

V rezidenčním sektoru má Praha nejvyšší ceny nemovitostí v regionu a to s průměrnou cenou 102 356 Kč za metr čtvereční (viz. Cenová Mapa). Výnosy z rezidenčních nemovitostí jsou v Praze nižší než v hlavním městě Polska a Maďarska. Dosahují méně než 3 %. Růst hodnoty nemovitostí na českém trhu je rychlejší než růst mezd a dostupnost moderního městského bydlení tak klesá. 

Praha:

Pro porovnání výnosu z nemovitosti v Praze a Mostě použijeme modelově stejné byty, oba o dispozici 3+1 určeného k pronájmu rodině s podlahovou plochou 65 m2. V Praze se cena takového bytu pohybuje okolo 6 600 000 Kč. Uvažujeme panelovou výstavbu, kde proběhla poslední rekonstrukce interiéru před více než deseti lety. 

Aktuální výše dosažitelného nájmu činí 16 000 Kč bez energií – ty se v Praze obvykle přihlašují na nájemce. Po odečtení zálohových plateb (Voda, Ohřev TUV, energie společných prostor) se dostaneme na čistý nájem cca 14 000 Kč, hrubý roční výnos tedy činí 168 000 Kč. V Praze se tedy ostáváme na zhodnocení přibližně 2,54 %.

Cash-flow výnos investora (očištěný o správu a příspěvek do fondu oprav) v tomto příkladě vychází zhruba 1,5 %, počítáme-li s fondem oprav ve výši 25 Kč / m2 tedy měsíčním příspěvkem 1 625 Kč a platbou za správu nájmu ve výši 10 % z utrženého nájemného od správců nájemních bytů. 

Most:

Uvažovaný byt 3+1 o dispozici 65 m2 lze v Mostě v lepších lokalitách koupit za 1 700 000 Kč. 

Obvyklý nájem bytu o dispozici 3+1 v Mostě je v současnosti 12 500 Kč včetně energií (záloha na energie ve výši 1500 Kč). Po odečtení 3 000 Kč za zálohové platby, které jsou standardně v Mostě vyšší, než v Praze, získáváme hrubý výnos ve výši 8 000 Kč měsíčně. Investiční výnos tedy činí 96 000 Kč, v procentuálním vyjádření 5,64 %.

Cash-flow výnos v Mostě pak činí 3 %, uvažujeme-li poplatek za správu nemovitosti ve výši 1 000 Kč měsíčně a příspěvek do fondu oprav o stejné výši, jako v Praze. 

Vyšší výnosy prostřednictvím AirBnB

V Praze bylo v minulých letech dosahováno velmi vysokých výnosů o bytových jednotek využívaných jako ubytování pro hosty platformy Airbnb, což se ukázalo jako kritické zejména pro centrum Prahy, které se v průběhu pandemie vylidnilo. Nájemní nemovitosti zde byly nabízeny a pronajímány za zlomek původních výnosů, zejména na území Prahy 1. 

V Mostě a přilehlém okolí nájmy již několik let střídmým tempem stoupají a vše nasvědčuje tomu, že by tento trend v následujícím období měl být zachován. 

Pomůžeme Vám s tvorbou vyváženého realitního portfolia i jeho financováním.